Sidor

söndag 13 maj 2012

BJÖRNDAMMEN

Leva och bo i Sörmland betyder att här finns mycket spännande platser för  utflykter. Kulturhistorisk intressanta områden och byggnader.
Det handlar ofta om små och stora äventyr, enkla nöjen och trivsamma utflykter över dagen

Bästa tiden att fota

Framsidan på masugnen


Masugnendag, stort intresse

Karta över sjösystem och gruvor

Den här gången tänker jag ta med er till Masungnen vid  Björndammen. Sörmländsk järnhantering, har en rik, men okänd historia. Förutsättningen för järnhanteringen var att det fanns god tillgång för malm. Skog för tillverkning av kol,  vatten för att driva blåsbälgarna och kalk för tillverkningsprocessen. Rik på gruvor och den största var Skottvångsgruvan med de rikaste malmfyndigheterna. Den manliga arbetskraften räckte inte till, så kvinnor och barn under 14år fick hjälpa till i gruvor och stenbrott. Kvinnornas uppgift var att skilja malmen från gråberget. först i början 1900 blev det förbjudet för kvinnor att arbeta vid gruvorna. Järnmalmen smältes till tackjärn som sedan levererades till hammarsmedjorna runt omkring i området. Ett av smedjorna var  Stålbåga.
Masungen vid Björndammen tillkom redan på 1636. Björndammen har ett rik system av sjöar som förbinder varandra, och tillgång till gott om vatten var viktig. 1637 fanns det 18 järnmalmsgruvor. Huvuduppgiften var att man gjorde kanoner. Kanoner var ju Sveriges viktigast exportvara.
Då det behövdes mycket arbetskraft och kunskap om järnhantering, tog man hit folk från bl a Vallonien(Belgien) som var duktiga smeder och medförde kunskap om järnhantering och kolning. Senare tog man hit polaker och tyskar.
På 1880-talet upphörde verksamheten vid Björndammen p g a att malmen tog slut i de närbelägna gruvorna.
Idag är byggnader inom Björndammens bruksområde privata bostäder.
Numera finns det ett litet Cafe, som har öppet året runt  i ett av torpen, och den  årligen återkommande Masugnensdag.

4 kommentarer:

  1. Intressant!! Tänk vad de fick slita de som levde på den tiden. Något gym behövde de då inte....

    SvaraRadera
  2. Oj ja, arbetet var mycket hård för malmvaskorna(kvinnorna), ofta långt att gå, i ur och skur. Huden på fingertopparna slet av, och blev sårig. Man vill inte tänka på hur kvinnorna hade det.Ungarna hade ju ingen skolgång.

    margreta

    SvaraRadera
  3. Det som idag ser så idylliskt och vackert ut var nog inte riktigt så när det begav sig. Men man måste säga att dom uppförde väldigt vackra byggnader som står sig bra än i denna dag.
    Jag har alltid lite svårt för det där ordspråket att det var bättre förr. När det gäller hur människor fick slita så stämmer det i alla fall inte.

    SvaraRadera
  4. Så sant så sant, oj så folk fick slita. Men ett var klart; Sverige blev ett rik land tack vare järnhanteringen och kunde då föra krig tack vare alla kanoner.
    Men byggnaderna är vackra!

    Masungnensdag gör att vi få redapå hur historien såg ut en gång i tiden.

    enbrakväll margareta

    SvaraRadera