Sidor

onsdag 9 maj 2012

ATT SKRIVA

Det är Mai, 9 mai. Det regnar för första gången riktig ordentligt i år. Efterlängtat; Så torrt som marken har varit.
Ingen fågel sjunger.
Sakta försöker jag mödosamt fylla sidan med bokstäver. Visst har jag skrivit förr, men då ord som hardware och software och maintenance, relief, epuipment, tekniska termer rak av.  Men nu, nu vill jag skriva på ett helt annat sätt, med alla sinnen.
Nu vill jag skriva om den doftande vårnatten. Och hundtandsliljan som öppnar sig, just i dessa dagar.

Hundtandlilja ja, som är en vacker vårblommande liljeväxt. Hundtandslilja hör till  våren underverk, kommer med värmen och blommar långt in i mai. Alla är lättodlade och vackra på ett märkligt sätt.  Vill gärna ha en lätt skuggad mullrik jord utan kalk. Om man tittar på löken liknar den en hundtand. Alla hundtandsliljor har vackra blad, bladen är ofta fläckade eller svagt marmorerade. Och med tiden kan bli stora bestånd.

Jag skriver,  och skriver brådskande ord på små lappar. De kommer bort så lätt. Var la jag den noteringen om Bävern. Om Murklorna. Vitsippsbacken som lyser som en brudslöja. Så är det allt för ofta. Någon gång frågar nån: När skriver du? mellan nio och fem eller på natten eller i gryningen, som Strindberg, vilken pretentiös jämförelse.
När man en gång har givit sig in på det här  med att skriva ställer det krav varje dag. Man blir aldrig fri. Man är ständigt på jakt, fånga upp nåt, känna för nåt. Inte ens en biltur, 5 km, till samhället, utan att tänka:  händer det någonting? Löjligt? Poetiskt? Ovanligt?  När skrev jag någonting senast som jag var nöjd med?
Vilken skön tillfredställelse när någonting har runnit till  och hunnit bli glömt innan det blivit nedskrivet.
Den eviga visionen om skaparkraft och talang.
En gång hade jag en av världens äldsta skrivmaskiner som slamrade värre än Godståget som går på natten Mellan Oxelesund och Eskilstuna. Medans  familjen sov satt jag för säkerhetsskull i köket och slamrade.
Att skriva är en gglädje och en plåga Att inte skriva är en plåga.
Hundtandslilja, dens-canis hör till de vanligaste4 kommentarer:

 1. Jag har förstått att du var en författare, poet,lyriker,...Du har ett sätt att skriva som bäde fängslar och berör en.
  - Det är som om du använder alla dina sinnen när du skriver ner dina ord ♥
  Du har en gåva som få har !
  Varma kramar / Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mitt svar i mailen!
   margareta

   Radera
 2. Den blomman har jag aldrig sett. Våren har liksom kommit av sig här och termometern kommer knappt över nollan så det är bara blåeld, vitspippor som blommar. Inte ens en stackars påsklilja har slagit ut men rätt som det är händer det på en gång.
  Jag beundrar ditt sätta att skriva. Du är ju ett verkligt författarämne och borde skriva en bok (kanske har du redan gjort det)?

  SvaraRadera
 3. Hundtandliljan klara inte av erat klimaat däruppe. Men Snart är det trädgårdensdag i hela Sverige så det finns säker någon trädgård ej så långt ifrån där du bor. Ta chansen och åk och njut.
  Nej nej nej, skriver bra då det blixtra till!Men jag måste lära mej att skriva sinnligt. mest har jag ju skrivit telegram och sånt tex vill gratulera till de 67 som just idag du blev - Nu regnar manna ......håll blott fram din slev!


  margareta

  SvaraRadera