Sidor

fredag 4 maj 2012

2011 VÅREN

På morronen gick jag ut i min trädgård och såg på allt med odalsmannens stolta och kärleksfulla blick. Naturen svämmade över av sol och fågelsång. Bofinkar och trastar ropade i munnen på varandra, vårlök, vivorna och scillorna stod som små lågor under körsbärsträdet. Över gräsmattan låg ännu daggen. På väg mot tulpanerna. Jag stelnade av skräck och vrede, stympade, jämnade med marken; Tulpanern.
Att säga att jag blev förtvivlad är att ta till i underkant.  TÄNK: först frosseriet i trädgårdskatalogers bilder och priskuranter på hösten. Sedan den underbara dagen då lökarn äntligen anlänt i en liten proppfull, virtuost packad låda. Fantasieggande namn på påsarna. Spaden i den doftande jorden, lök vid lök vid lök, höstbrus och lövsingel, jord under naglarna, ryggen av och lyckan fullkomlig.
Sedan den långa vintern då man pekar. Darwintulpaner, Roccoccotulpaner, de strimmiga som ser ut som polkagrisar, Rembrandt, Queen of Sheba, vit med gröna band Spring Green, den gula T. Hamilton. - Tänk du milde vilken vår.
Och så kommer då våren, snön smälter jorden ligger öppen och mörk. En vacker dag börjar det komma upp små gröna öron, tätt intill varandra, och närmare och närmare kommer  den dag då man sitter där i en flammande,  böljande, doftande rikedom. Lön för mödan, förhoppninarnas uppfyllelsestund.
Så är den då krossad. - Men i år,  ännu får tulpanerna var ifred.


7 kommentarer:

 1. Var det rådjuren som käkat upp Dina tulpaner förra året.

  Vilka andra djur gör sånt.Eller en full person som skulle uppvakta konan sin.

  Ha en fin vårkväll i Maj.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 2. Vilket drama du målar upp! Även jag gissar på rådjur för de är ju ökända när det handlar om blommor : ( Jag hoppas verkligen att de klarar sig. Tulpanerna på bilden är ljuvliga!
  Här ser jag rådjuren nere på ängen ibland. Skickar tacksamma tankar till förra ägaren som satt staket runt hela innerträdgården (för hans hundars skull). det hindrar besvärliga besökare...

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du hur högt råddjur kan hoppa, Nej.
   Men nu har vi en veckohund och där har råddjuren tydligen respekt. Så nu får jag se mina tulpaner vilket inte har varit möjligt andra år.
   margareta

   Radera
 3. Vilket elände! Håller tummarna att du inte får objudna blomälskare denna vår! Går det möjligen att spraya på någon elak doft som får de fyrbenta att välja någon annan supé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har rådör, som ju luktar apa. Men då det regnar så funkar det inte. Men i år har vi en veckohund och där har råddjuren respekt, därför får jag se tulpaaner som jag inte visste hur de såg ut. Just nu blommar Arabian Night, Rockocco-tulpan.
   margareta

   Radera
 4. - Så underbart du beskriver lyckan att få odla och ha en trädgård att njuta av ♥ Men slutet av historien var ju ledsam så det förslår...Hoppas så innerligt att dina vackra tulpaner får vara ifred i år!
  Varma kramar från ett kylslaget Västerbotten !

  SvaraRadera
 5. Tack vare att vi har Franzzi i veckan så har tydligen råddjuren respekt för honom. Jag släpper ut honom 05.00 på morronen och då han ger skall blir de skrämda. De här Rockoccotulpanerna är första gången jag ser i blom. Arabien Night härligt namn. Så tråkigt att ni har fått snö igen.

  margareta

  SvaraRadera