Sidor

onsdag 12 december 2012

D O N G !


D O N G ! En hård duns mot fönsterrutan ute i verandan. Knappt en meter från min plats vid arbetsbänken i köket. Snabba vingslag åt alla håll från många fåglar - en blixtsnabb mörk skugga snett neråt marken. ...... jag kastar mej fram åt fönsterrutan. Nehej, hon misslyckades den här gången, det blev ingen mumsbit idag. Sparvhöken flög bort mot berget till de stora gamla tallarna.

Kvar på fönsterglaset satt ett litet brunsvart bröstdun från koltrasten.  Jag sprang ut. Klarade den sig?
 
 
 
Den låg nedanför fönstret. Ja, och den levde! Försiktigt tog jag upp den omtöcknade koltrasten. Länge satt jag inne i köket med fågeln i mina kupade händer.  Genom den färggranna fjäderdräkten  kände jag hjärtat slå fort -fort.  Till slut började han piggna till. Han blinkade, vred på huvudet, såg sig omkring.  SÅ SKÖNT, tänkte jag. Gick ut på trappan, öppnade sakta mina händer. Efter någon sekund fattade han situationen och kastade sig ut i luften. Flög till närmaste rönnen. Där han satt och putsade ena  vingen, flög sedan till en annan gren, så jag förstod att chocken var över.

Så återgick jag till min pepparkaksdeg.

Dunet satt kvar några dagar på glaset!
8 kommentarer:

 1. Uj, vilket vardagsäventyr! Skönt att det gick bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en pancho är det ett trevlig pyssel med fågelbord.Spännande hur fåglar finner sig tillrätta i stark kyla. Här händer ju mycket varje dag!

   mw

   Radera
 2. Ja du, den enes bröd osv. Det händer lite då och då att någon fågel flyger in i något av våra fönster och uppmärksammar man det finns chansen att klara fågeln. Jag har läst att man ska lägga fågeln så att den har det mörkt, då hämtar den sig bäst, och ryms den mellan handflatorna är ju det en utmärk och varm plats.

  Men det är klart att sparvhöken också måste få mat någon gång och den är ju dessvärre inte vegetarian.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara han vill hålla sig till möss och sork så är det bra.
   Men visst är det kärvt för djurlivet nu! -20 var det hos oss imorse och är på väg att oxå denna bli lika kalt.

   mw

   Radera
 3. Vilket drama mitt i baket!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte är det dött ute i vinterlandskapet, om någon trodde det.

   Radera
 4. Vilken tur att han klarade sig och kan kvittra så fint när det blir vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas han inte kommer ivägen för höken en gång till!
   När koltrasten flöjtar då vill man bara stå och lysna så nu får både du och alla vi andra vänta i 3månader minst under tiden kan du lyssna på min i bloggen

   maargareta

   Radera