Sidor

fredag 1 juni 2012

ORIENTALISK SKÖNHET

OM jag fick ha en enda blomma i min trädgård skulle det få bli vallmo, papaver orientale. En blomma som har allt som är vacker hos en blomma. Den håriga långa stjälken - som fjunar sig i motljus - grönknottriga knoppar - glippa lagom för att ge en skymt av blomfärgen.  Dramatik från morron till kväll.  På förmiddagen är det dags; Snabbt vecklar vallmon ut sina sidenskrynkliga blomblad., ståndarna svarta reser sig, och så vaja den brandgula blomman sina tunna tunna sidanskrynkliga trasiga  blad i vinden.  Hon berör mej mycket.  Inte undra på; C. Monets älsklingsblomma. I hans återiordningsställda trädgård i Rouen i norra Frankrike, är den ett slags karaktärsblomma. Men det är dock frukten som är av intresse, (en välformad urna). Det är ur mjölksaften i den färska frökapseln man framställer opium.
Den gillar mager stenig kalkhaltig jord och det finns hos mej. Inte undra på att det snart är bara vallmo i min rabatt, hos mej finns den i flera olika färgnyanser. T ex har jag en vit!       Men, mera om henne senare.


Hon vaknar
2 tim senare med regndroppar
kl.14 borde jag suttit bredvid,   men det regnade


mot kvällen


4 kommentarer:

 1. Oh ich liebe den grossen Mohn!! Bin ganz erstaunt, dass er bei euch auch schon so weit ist.
  Liebe Grüsse und hab ein schönes Wochenende
  ♥-lich Brigitte

  SvaraRadera
 2. Jag älskar verkligen vallmonblomman. Jag har numera bara balkong, men ser till att ha en vallmo i krukan och se hur den utvecklas.
  Skön helg och vecka! Vi har ju röd dag på nationaldagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt med en röd dag i veckan! Nationaldagen ja, hoppas vi får sol! Svenska Flaggan klatschar frisk.
   Vallmon har jag i flera nyanser, en är vit - och den är outstanding då det är vackert väder - kan aldrig få nog av tt tittaa på just den.


   margareta

   Radera
 3. Visst är den vacker! Det finns så många fina vallmo men jag har inte en enda. Frön har jag köpt men det har inte blivit av att så... Jag fantiserar om att göra ett litet vallmofält på ängen. Någon gång så...
  Idag sjuder det av liv här. Inga döende pippisar, tvärtom. Talgoxarnas ungar har börjat lämna holken! Något så gulligt har jag sällan skådat! Bildbevis kommer sen = )

  Ha en mysig lördag,
  kram Lisa

  SvaraRadera