Sidor

torsdag 21 juni 2012

GULDBAGGEN

Guldbaggen har man ju hört talas om och sett vid Filmfestival då priset blir een GULDBAGGE!
Att jag skulle ha den så livslevande nära som i min blomsterrabatt blev en stor överraskning., den dagen jag för första gången såg guldbaggen. Förra året, mycket varm sommar. Trädpionerna, de vita stora som tallrikar,en njutning att gå och titta på och känna doften. Då såg jag honom/hon för första gången, och blev helt facinerad. Varför, när och hur. En sån stor och "klumpig" skalbagge.
Stor, och trög, flygger låg. Varför, ju han har inga täckvingar! Är den enda skalbaggen som kan flyga utan att ha täckvingar Flyger endast vid stark sol. Flyger helt efter doft. Har han hittat sin a blommor återkommer han år efter år!  Han flyger låg,  och, om man är uppmärksam så  hör man honom närmar sig. Äter frömjöl. Äter så glupsk så han somnar och kan stanna i flera dagar vid samma planta(5/8 blommor).

Sedan har jag då kamuflerad spindel, (är en hon, då hon har barnen med sig i en kokong på ryggen. Hon håller till hos pimpinella rosorna(de är gula), ivanliga fall är hon brun men- ddå hon är hos gen gula pimpinella så byter hon färg till samma nyans. Varför rosen! Ju den doftar; Vilket betyder, där finns mycket insekter, som hon fångar bedöver (förlamar) och så  suger hon blod ur insekten. Insekten ska leva(men är förlamad) hon vill ha färsk blod! Hon är ett raffinerad rovdjur.

Vill bara inte tala om liljebaggar, men de är så äcklig så jag vet inte om jag vill! Men allting handlar om överlevnad v sitt släkte!  Och vi människor är inte bättre (men har en större hjärna)

Insekter är intressanta ! För att inte tala om kräldjur; Paddan, eller snoken!
Tyvärr har jag inget makro!

  


4 kommentarer:

 1. Det är roligt att ta sig tid och studera småkrypens värld i den egna trädgården. Det är mycket som försiggår där utan att man vet om det.

  Du kanske ska göra som jag, investera i mellanringar, dom är inte så dyra.

  Simma lugnt och ha en trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 2. ska simma lugnt!

  jag har ju bara börjat att upptäcka en annan värld!


  margareta

  SvaraRadera
 3. Tack för ett mysigt inlägg! Jag såg årets första guldbagge idag. Jag gillar dem egentligen inte. De är läskiga när de flyger och de vill ju vara PÅ en hela tiden! Vackra är de, de håller jag med om.
  Visst är det kul att kolla på vad insekterna har för sig. Något macro behöver du kanske inte köpa. Det brukar gå bra bara man kommer riktigt nära. Du lyckades ju!

  Ha det gott bland blommor och småkryp. Kramiz!

  SvaraRadera
 4. Guldbaggen som inte haar någrs täckvingar, flyger låg, och ite så långt! Möjligen så stod du i vägen för hon/han. Han är tung och trög! Ja man får komma mycket nära, t o m röra vid! Äter frömjöl i dagar och är sedan så mätt så han somnar.
  En kul insekt!

  margareta

  SvaraRadera