Sidor

lördag 16 juni 2012

VI VAR PÅ VÄG TILL..... MEN SÅ SÅG VI.......

Landsbygden är härligt. Vi var på väg till Nyköping, susade fram genom ett landskap mörkgrön av klorofyll. Små sömniga orter, en å som går som ett kors genom samhället - stopp stopp, sväng åt sidan , vad är de där. Ån blev en sjö.  Ånga ånga, varför så mycke ånga! Parkerade, gick utmed ån  ner till sjön och vad ser vi där; MUNTER! Ångslupen Munter. Tillverkad i Lidköping 1879 med redig ångmaskin. Gick i reguljärtrafik mellan bondgårdarna runt sjöarna och till järnvägsstation i Vrena. År ut/år in. Tills bussarna tog över vägarna.
Så småningom trött, utsliten, omgjord till bogserbåt med dieselmaskin(!) hamnade hon på botten av sjön Båven.
ENTUSIASTERNA; År2002 dök entusiasterna upp,  tog hand om resterna och började ett strävsamt arbete att återställa henne till sitt ursprungliga skick. Idag har hon en egen hemsida, www.munter.nu. 
Kan bokas för enskilda turer 2-12 pers., kör en-timmes turer under helgerna. Gör 2-5tim turer på beställning. Mat och dryck beställes 3 dgr innan. 

Man kan oxå gå med i Munters Vänner. Man kan maila,  bokningar@munter.nu.  
En ny trevlig bekantskap!

4 kommentarer:

 1. Minsann, damen är lika uppmärksam som lilla jag! Det är ju så man får vara med om saker, eller hur : )
  Det där är ett projekt jag gillar. Det är underbart med entusiaster som ser till att bevara historia. Jag måste kolla hemsidan, för det där låter som en kul utflykt. Tar ju några timmar upp, men det kan det vara värt. Får se om det hinns med när maken kommer hem i juli!

  Kram från hon-som-blir-rädd-för-kor, hihi

  SvaraRadera
 2. Entusiaster är underbara! Tänk så mycket kul man har sett, tackvare dessa engagerade människor.
  Så mycket trevligt det finns. Och genom bloggen och Facebook kan man idag få jättefina tips! Behöver inte alla gånger kosta skjortan.
  Som pensionär (är en lyxtillvaro) finns det massor med tillfällen, när som helst att bli engagerad i något. Tänker på våra vandrahem, där vi har sovit över massor med gånger och år. Parkering utanför dörren. Ett älsklingsvandrahem, fortfarande, som jag gärna åker till då och då, är Dalarö Tullstation. Pyttelitet, endast 8 sängar. Öppet året runt. Trevligt att komma ditt i september oxå. Dalarö har ett stort och facinerad Tullmuseum. www.vandrahem.dalaro@haninge. Du behöver inte svälta ihjäl. Där finns allt för 2/3 dgr. På sommaren är Dalarö rätt exklusiv.

  margareta

  SvaraRadera
 3. Även vår by har ett ångbåtsprojekt men med en betydligt mindre modell. I fjol var jag ute på Sörträsket och tuffade runt i den. I år är den under renovering av de som investerat en andel eller flera i den. http://cicilina.blogspot.se/2011/07/varldspremiar.html

  SvaraRadera
 4. Visst är det kul att det finns folk som är engagerade. I annat fall skulle ju ingenting bli gjord. På landsbygden är det ännumera jätteviktigt att ta tag i saker och ting, annars dör landsbygden bort. Dessutom tillhör det förgångna oss alla. Vi har alla landsbygden i oss!

  margareta

  SvaraRadera