Sidor

fredag 20 juli 2012

SKOGEN


Det har regnat mycket, jag traskar på i lunka lunka fart på den bruna glatta mattan av barr. Mossan är grön och stunsig och allting doftar stark och syrlikt och vilt av kåda och våt skog, mark. Här och där ligger ett jättestenblock, rundat av ålder och lurvig av lavar och mossor. En John Bauer sten för Humpetroll att gömma sig bakom. En Fröding-sten, "kastats av bergtroll mot en kristmunk långt i hedenhös", hur skulle det annars har kommit hit? Hur skulle den kunna ligga mitt i skogen, där det inte finns något berg i närheten som kunde hasprängts ut från. Ja jag vet nog det där med inlandsisen och rullstensåsarna, men jag tycker mera om att tänka på det andra sättet.
Nu delar sig stigen och jag vet hur jag ska gå. Mitt lokalsinne har alltid varit att lita på. Jag väljer den vänstra som bär neråt kärret. Så stilla. Bara en korp, nej, korparna håller till här! Suset då och då, högt i trädkronorna . Det är mest tall och här och var gran. Ett plötsligt solflöde som Moses brinnande buske. Det var förstås så det gick till! Moses som lurade de andra. Eller om det var Abraham? Se här, här står dom, kantarellerna.5 kommentarer:

 1. Riktigt skogsmys! Visst är det lätt att tänka sig tomtar och troll i en sådan miljö. Det är så vackert när stenarna är helt täckta av mossa. En bit bakom vårt uthus finns ett gäng stora runda stenar som är helt gröna. Det ser ut som i en japansk trädgård!
  Jag blir så sugen på att gå ut i skogen när jag läser ditt inlägg, men jag får nog vänta med det. Här började det nämligen ösregna för en stund sedan. Helknäppt väder, för jag låg i solsängen strax innan... Heja Sverige : )

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
 2. Just nu är skogen så fin, grön som smaragd av all regn. Doften av kåda.
  Tänker på alla dessa underbara sagor som vi har, som inspirerar till uteliv, som barnen redan som mycket små kan låna på biblis eller har hemma, just de här sagorna, tror jag, betyder mycket i ett barns liv.

  Margareta

  SvaraRadera
 3. Trevlig med egen blåbärssylt! men, har ni inga fästingar hos dej i skogen. Här är det en invasion
  av fästingar klart man ska ha på stövlar och självklart långbyxor men vantar på händerna är väl ändå omöjligt.
  mw

  SvaraRadera
 4. Visst har vi fästingar! Bluuhää : ( Jag är väl täckt förutom händerna och klarar mig bra (tack och lov). Katten drar in eländena som hamnar i kakelugnen efter att jag plockat bort dem, he he he.

  Hej hopp från Lisa

  SvaraRadera
 5. Just händer, där det händer. Uslingarna kryper uppför armen och sen så under armvecket där det är varmt och skönt. Sen får man åka till vårdcentralen 100kr. Jag når inte, ser inte så bra. Bara eländes elände.
  Men jättegott med blåbärssylt.
  Så nu hr jag egna amerikanska bärbuskar, och de ger rikligt med stora bär.
  margareta

  SvaraRadera