Sidor

måndag 23 juli 2012

RYL

Ryl (Chimaphila umbellata)( L.) tillhör pyrolasläktet. I floran står det: "10-25 cm. Juli-aug. Ganska sällsynt på halvskuggig, stenig eller sandig mark. Äldre barrsskogaar. Vintergrön och flyktigt lik lingonris. Har blanka, mot spetsen grovsågade blad i ett par kransar. Blommor rosa 8-12mm breda". Men ännu bara i knopp. blommar hela augusti. 
Varje dag  under flera år den här tiden på sommaren vid min motionsrunda, hade jag glädjen att ta en titt på  ett bestånd av växten. Ryl döljer sig effektivt i lingonriset, utan blommor liknar rylen just lingonris. Och varje sommar var det lika roligt att blommorna fanns där. MIN HEMLIGHET!  Den lilla pyrolaarten som jag såg framemot.  Så skir. Väldoftande. Fick göra en "minneskarta" av skogens trädtoppar, stenbumlingar och tuvor.
Idag då jag som vanlig sprang in i skogen, dels för att ta en titt på svamp, och för att ta en titt på rylen - hittade inte henne - , mycket noga kröp jag igenom lingonriset, kände efter med handen runt omkring,  DÄR JAG VISSTE ATT HON HAR FUNNITS. Så, små gropar efter spade, ett ihop knycklad muffinspapper! Hon är ju fridlyst!
Namnet Ryl  säger att dekokt  på växten är verksam mot  reumatiska besvär. Reumatisk värk kallades  ofta i folkmun för rylen.

2 kommentarer:

 1. En helt ny bekantskap du bjuder på. har aldrig hört talas om den, än mindre sett någon. FY för den lede att någon bandit har tjyvat den! Trösten är väl att det måste vara någon verklig kännare. Måhända har blomman fått en hedersplats någonstans (kolla hos grannen hihi).
  Nu måste jag såklart kolla lite extra där jag far fram. Tänk om jag får se en!

  kram, Lisa

  SvaraRadera
 2. Att det ska vara så svårt att hålla fingrarna borta. Det är säkert jättesvårt att hitta en lämplig miljö i sin egen trädgård för pyrolan.
  Här i mina trakter är det ganska gott om klotpyrola. Kanske bäst att kolla dom ordentligare så att det inte är en ryl.

  SvaraRadera