Sidor

söndag 29 juli 2012

SOMMARBÄR

I skogen, i trädgården börjar nu skördetider. Det är nyttighetens period, allt mognar. Nu får det helst inte komma en droppe regn.


När mamma  en högsommardag, hade söndagskalas satt tanterna i finrummet i mjuka soffan. Stor kristallvas generös med lupiner mitt på runda bordet, finaste nymalet kaffe, och de härliga likörglasen av böhmiskkristall, handmålade. Det bjöds på likör, tigerkaka,  konjaktskransar och brüsselkex. Tanterna var riktig finklädda i de blommigaste sommarklänningar. Så många härliga doftar bl a 4711. Hela rummet var fylld av doft. (barn hade ej tillträde). Men, vi tjuvtittade genom nyckelhållet, såg och hörde små härliga fnitter och skratt. Kvinnornas hemligheter, bara kvinnor kan fylla ett rum  , så mycket sol,  med så mycket doft och förtrolighet. Smaka i små klunkar, långt ifrån sill och bottenupp, hennes Fläderblomslikör!

Minnen från skördedagar, och drömmar om hur trevligt det ska bli att bjuda på ETT glas. Att tillverka likör var mammas "det lila extra", hon kunde konsten att spara,  plocka fram då det vankades festligheter, mörka oktoberdagar och naturligvis jullikören, Mullbärslikör!

Då tanterna var klara fick vi  barn  smaka tigerkakan, sedan sprang vi omkring med lösnäsor och härmade de elaka getingarna.

2 kommentarer:

 1. En fin och målande beskrivning av tantkalaset! Det var nog inte så ofta dom hade tillfälle att komma samman på det där viset.
  Mullbär är ett bär jag aldrig vare sig sett eller smakat, men det låter spännande.

  SvaraRadera
 2. Mullbär går nog inte upp till dina hemtrakter. Men här hos mej på ett skyddad läge trivs den. Bären, som vid mognad är svart, är mycket söta och goda. eftersom de ej mogna alla på en gång får man
  plocka varje dag.

  Vill minnas att tantkalasen en x per sommar var mycket trevliga!

  margareta

  SvaraRadera