Sidor

fredag 13 april 2012

KAJP - RAMSLÖK

I min Facebook och i mina telefonsamtal, har vi sista veckorna diskuterat vad är Kajp(allium scorodoprasum) och vad  Ramslök(fam. Liliaceae). Båda är tidiga  vårlöksväxter. Men, med den skillnaden att ramslök som växer på fastlandet, från Sydsverige upp mot Uppland har bredare blad och en  stark vitlöksssmak. Kajp däremot växer som vild på Gotland och Öland har mycket smalare blad och är mildare i smak.

Den här tiden på året, de allra första gröna stråna ute i naturen(precis som nässlor)  med massor av miniraler och vitaminer.  Tänk hur skulle vikingarna ha klarat av den mörka vintern om inte dessa delikateser hade funnits.

Kokt soppa med pocherad ägg, eller idag,  allt vanligare göra pesto. Så tar tillfälle om den finns!

4 kommentarer:

 1. Hej du, godmorgon, jag planterade nyss eller mer rätt för några dagar sedan ramslök. Spänd på hur dom blir hoppas jag får dom att gro. Vet redan var de ska bo sedan. Hos mig har vi snö idag helt vitt när man tittar ut, burrrr. Så det får bli frösådder inomhus idag. Önskar dig en fin dag/Gela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till, kommer säkert att bli bra.
   margareta

   Radera
 2. Här finns inte sådan lök utan vi får nöja oss med vanlig gräslök. En knaprig spisbrödsmörgås med ny gräslök på och sitta på bron och äta är inte illa det heller.
  Om en månad ungefär kan man skörda dom första späda nässlorna och göra soppa som verkligen flödar av kraft.
  Så har vi då björksaven som räddat många fattiga förr i tiden och som ska vara nyttig både att dricka och använda som ansiktisvatten. Våren är verkligen en härlig tid

  SvaraRadera
  Svar
  1. nu har det varit nässelsoppa här! tänk vad vikingarna hade tur att det fanns nässlor.
   Björksaft låter exotiskt.
   margareta

   Radera