Sidor

söndag 15 april 2012

EN KATEDRAL?

Oerhört vackert smyckade
fönster på gravkoret
                                          

Fantastiska smidesarbeten
i järn underbara järnkar konstfullt utsmyckad vattenkran
Möjligen? Hälleforsnäsnbruk.finns 2 av järnkar)

                                   
,

Vårlik bilutflyckt till Flodafors kyrka en söndageftermiddag. Mitt ute  på landsbygden reser sig en kyrka som på håll ser ut som en Katedral. Men ögat bedrar. Kyrkan är bygd på en höjd.
Då den gamla sockenkyrkan blev för trångt och delvis var rätt förfallet.På 1800talet fick Herrman Haig, konstnär från Gotland och ursprungligen Londonbo i uppdrag att rita en större kyrka - men han ville bevara den gamla kyrka och bygde in den i den nya. VARFÖR; Jo i den gamla kyrkan fanns originalmålningar från 1480 av Albertu Pictor,  välgjorda och spännande som aldrig hade kalkats över, till skillnad från andra kyrkor.
Man hade oxå funnit , de äldsta bevarade fragment av 4 svenska medeltida ballader. Kan tänkas att Alberto P. och hans målarkompisar sjöng eller gnolade dessa 4 ballader då de utförde sina arbeten. Kanske t o m dansade dem?

På 1600talet tillkom de Kaggska gravkoret till,  med helt fantastiska järnsmideprydnader på de blyinfattade fönster.
Tyvärr var kyrkan stängd så det blev inga bilder av Albertu Pictors målerier.

4 kommentarer:

 1. Det är historiskt och arkitektoniskt intressant att besöka kyrkor. Detta trots att jag inte ens är med i Svenska kyrkan, eller någon annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt! Tycker som du! Tänk att Albertus P. har varit i Sverige, helt fantastisk på 16-talet! Men du kan läsa mera om Flodakyrka på Goggle. Hur spännande som helst.

   Radera
 2. Vilken fantastisk byggnad! Jag gillar gamla kyrkor (och katedraler). Tänk vad de kunde göra förr. Då var det konstverk, idag är det inte lätt att bli upphetsad av byggen = (
  Vi körde förbi en stor, vacker kyrka i helgen. Jag har såklart glömt vad den lilla byn hette men det var i Västervikstrakten. Den kyrkan ser helt malplacerad ut. En gigantisk byggnad mitt ute i ingenstans. Skulle vara intressant att läsa om dess tillkomst!
  Ha det gott i vårruset = )

  Kram, Lisa

  SvaraRadera
 3. Helt fantastisk byggnad! Men historien är ännu mera fantastiskt. Om du går in på Google så får du reda på hela historien. Men jag är ju så imponerst av de gamla hantverk som bysmederna gjorde. Har du sett så fantastiska smidesarbeten.

  margareta

  SvaraRadera