Sidor

söndag 26 augusti 2012

STORMHATT

Sensommarblommor.
Den ena legenden är mera fantastisk än den andra om stormhatten. Och den är giftig, allting hos växten är giftig.
Ovidius berättar att det var denna ört, som kungadottern Medea använde för sina giftmord och att Herkules skulle ha upptäckt detta, då han lockade ut hunden Cerberus, som vaktade underjorden. Vakthunden dräglade av ilska och raseri och ur dräglet hoppade den giftiga örten upp.
Den har fått otaliga namn. På franska heter den car-de-Venus, Venusvagnen. På engelska monkshood munkhatt. I Sverige kallas den för blåmunk i Dalsland,  och torshjälm på andra håll.
Blomman är sannerligen underlig till formen. Petar man försiktig sönder den och för varje del man tar loss ser man något annat. Den är en riktig sagoblomma.I det gamla Grekland var det endast de statliga trädgårdarna som hade tillåtelse att odla stormhat. Giftet användes för att avliva sådana förbrytare, som man önskade ge en kvalfull död.
Den här sommaren med all regn  är den verkligen ståtligt.

1 kommentar:

  1. Kära nå´n, att en sån vacker och ståtlig perenn ska vara så giftig! Jag har dom i min trädgård och dom är två meter höga nu när dom sentomsider, som det mesta denna sommar, börjar slå ut sina knoppar. Tur att det inte finns något på växten som lockar småbarna att smaka på den.

    Du har skrivit så fint om flera blommor och rallarrosen finns överallt här. Hörde på veckans Trädgårdsprogram i P1, som sändes från Lycksele, att det även fanns en vit variant av den.

    Cikorian vet jag mig aldrig ha sett men skulle gärna ha den i trädgården för den har en härlig färg och form.

    SvaraRadera