Sidor

lördag 29 september 2012

VID KÖKSBORDET 
Han bjuder på förrätt
 
Hon sitter tillfälligt på sned vid köksbordet. Hon har inte dukat vackert alls , ingen blomma smycker bordet, och klockan är kanske 5 eller oxå är den 9 och ingen eld på  spiseln. Hon äter en kall kokt potatis med skalet på. Potatisoraklet från TV, mästerkocken, fnyser alltid åt dem som saltar vattnet till skalpotatisen.
Ingenting av saltet tränger genom, säger han, och det har han väl rätt i, men mästerkoken tycks inte äta sina potatisar med skalet på. En kall kokt potatis med saltkristaller på skalet är en läkerhet.
Hon sitter inte och önskar sig nån vol-au-vent i stället. Jo kanske med trattkantarellstuvning......... men vem skulle göra den?
Och när hon är hos sin lilla frisse händer det att hon gräver i väskan efter en penna och så skriver hon av någon gratäng ur de charmanta damtidningarna, eller någon sallad av havets frukter eller nån smörgås, "mättat som en rätt" på ett eller annat kvitto som hon hittar i väskans vimmel, och tänker belåtet att det där kan man väl pröva någon dag - kanske.
Men människan spår och oordningen rår. Hon möter aldrig de där kvittot igen, det ligger nog kvar bland papiljotterna.
Hon har på äldre dar känt en dragning åt Grupp8 . Oh nej då.  Hon är inte på barrikaden, men i tysthet kämpar hon mot kvinnoidealet. Var gång hon har vunnit en - om än aldrig så litet - seger över glansbilden "den perfekta dubbelarbetande husmodern" känns det som om hon blev av med litet gift i blodet. Hon är inte ute efter någon skalp, egentligen tycker hon att karlar är rara, och länge kände hon sig dristig, ja, nästan  dumdristig när hon bad gubbs gå ut med soporna.  Han sprattlade oxå emot duktig i början. Nu spratlar han inte mer.
Ibland hände, när hon just kom med famnen full av tvätt och vattenkannan och någon tebrickan och damsugaren och något barnbarn och hon precis satt ännu ett papper i sin skrivmaskin, som var tom och gubbs kom och sa att skräddaren inte kunde sy i knappar längre, och vad skulle han nu göra, man kan ju inte gå med skjorta där det bara fanns 2 knappar att knäppa? Eller kan man.....?
Hon lärde sig att att stoppa till öronen för denna hjärtslitna vädjan, så kom den dan då hon räckte honom nål och tråd, skyllde på att "jag är lika dålig som du". Numera sitter han from vid köksbordet och kan t o m klara hyskor och hakar. Sticker sig i fingret och småsvär. Ja, annat var det på hans mammas tid  - som han säger -

Men idag fredag lagar han middag .- och lördag oxå! Han är rätt bra på sill med kokt potatis!
 

 
 
margareta 
 
 
 
6 kommentarer:

 1. Heja tjejen!
  Det är väldigt bra skrivet och damen i berättelsen (du?) var då mycket duktigare än jag på att omvända sin gubbe.

  SvaraRadera
 2. Det har tagit sin lilla tid. Numera bjuder han fredagar/lördagar på middag, har insett att tända ljus förhöjer stämningen. Fixar oxå inköp. Han är MYCKET populär hos ICAs-personalen, då han frågar om ev tips.(fisk/kött disken) och kommer hem med de ena changtila tipset efter de andra som flickorna har berättt för honom. De du!


  margareta

  SvaraRadera
 3. Hallo Margareta, leider kann ich nichts von Deinen Posts lesen, vielleicht könntest Du mal ein Übersetzungsprogramm installieren, dann käme ich öfter bei Dir zu Besuch. Danke für Deinen Kommentar bei mir.

  liebe Grüsse
  Brigitte die Weserkrabbe

  SvaraRadera
 4. Fantastiska historier ur verkligheten du målar upp :) Jag läser högt för Gubbe där han sitter i soffan. Äppelhistorien tog han till sig med ett och annat fniss men den här sista var lite för svår (eller för välbekant).
  Dom är bra på det där Gubbsen, att slingra sig runt så att man ska ta över. Man måste se upp :)

  SvaraRadera
 5. Oj, vad underbart du skriver!!! Har suttit här och fnissat och nickat igenkännande och bara njutit av din beskrivande text! Helt underbart! Nu skall jag ta och läsa mer!

  SvaraRadera
 6. Så blir det när det klickar till i knoppen. Bara man får var ifred med sin knopp (och gubbs sitter vid TVn tittar på eurosport)

  HADESÅBRA
  MW

  SvaraRadera