Sidor

onsdag 1 augusti 2012

TRÄDGÅRDENS DOFTER

Människan har säkert uppskattat dofter ända sedan tidernas begynnelse. Luktsinnet är svårdefinierbart och nära besläktat med smaksinnet. Säkert något som roade kokar förstår att utnyttja i sina matkompositioner. Trädgårdsodlare har oxå varit medveten om dofternas speciella charm och vet att utan doftväxter skulle trädgården var betydligare fattigare.
Dagliljor(Hemerocallis) , blommorna är kortlivade, men de modernaa hybrider blommar så rikt, så de bär mängder med liljelika blommor under lång tid. Många har fin doft. Särskild den klargula( H. lilioasphodelus) nästan som kaprifol. Numera finns det inte bara i gul utan  många nyanser i orange, rött och tvåfärgad. Knopparna kan användas som grönsak, t ex fritera

.

2 kommentarer:

  1. Underbara blommor och visst är det synd att dom är så kortlivade.

    SvaraRadera
  2. Dagliljor är perfekta. Blommorna är verkligen vackra och bladen är halva grejen. Jag har några stycken och kommer nog att köpa fler. Det svåra är att välja färger, det finns så många fina! Om det hade funnits en blomma i samma färg som din bikini så hade jag slagit till direkt : )

    Kram, Lisa

    SvaraRadera