Sidor

lördag 4 augusti 2012

INSEKTER

Slitsamt att var insekt, GETING, på sommaren. Hittills har inte sommaren bjudit på så många tillfällen i umgänge. Men dom är på plats. I en gammal stubbe bor bålgetingarna. Den enorma drottningen har inflygning över våra rabatter. Hon brummar hemtrevligt öronbedövande. Trots sin storlek är den känd för sin fridsamhet.
Nu ska ni inte tro att jag är småkrypskramare sedan barnsben. Tvärtom. Jag har lidit av spindelskräck, och varit panikslagen inför getingar. Slog sönder ett knä i flyckten från en geting. visst gör det ont att bli getingstungen, men jag är inte allergisk. Det värsta som hänt är en språngmarsch när jag kom för nära ett jordgetingbo.
Men på senare åren har mitt förhållande till krypen förbättras. Getingarnas gadd är för att paralysera byten som de fångar för att mata sin larver med. Larverna vill ha färsk mat under sin uppväxt. Eftersom larverna vill ha färsk mat under sin uppväxt ska giftet inte döda utan endast göra bytet lätthanterliga.
Många insekter - inte bara humlor och bin - är jätteviktiga för pollineringen.
OCH IDAG LÖRDAG DEN 4/8 VAR EN INVASION AV INSEKTER I MINA RABATTER!4 kommentarer:

 1. Här får du getingramsan av mig så du slipper bli stucken.
  Geting, geting stickespik
  Stick i stock och sten
  ej i kött och ben

  SvaraRadera
 2. Härligt med insektsbesök i rabatterna!! Inte behöver man vara rädd för dom heller.
  Till nästa sommar ska jag se till att plantera fler "fjärilsmagneter" och annat som lockar. Drömmen är en bikupa - är så fascinerad över dessa varelsers liv och leverne. Och så gillar jag honung....

  SvaraRadera
 3. Insekter hör till i rabatter och andra odlingar. Jag har mycket humlor som gillar min kruka med salviablommor och de finns där hela tiden. Jag kan tyvärr inte fota dem så fint som Du gör.
  Ha en fortsatt skön sommar med bad och annat!
  kram

  SvaraRadera
 4. Har full förståelse för din (tidigare) getingskräck. Jag har ju som bekant haft riktig fobi... Nu kan jag uppskatta bålgetingarna, åtminstone drottningarna. De vanliga getingarna klarar jag mig utan. Anticimex har inte varit här ännu, men jag hoppas att den gubben kommer snart. Jag behöver gå in i uthuset! Hoppas att jag är hemma då, jag vill gärna ha en bild på boet. Det lär ha passerat fotbollsstorlek vid detta laget!
  Nej, nu ska jag snora vidare. Har blivit dyngförkyld. Dålig timing när man ska utomlands om 10 dagar...

  Kramis, Lisa

  SvaraRadera