Sidor

onsdag 29 augusti 2012

KAPRIFOL


Kaprifol
 
SENSOMMARBLOMMOR  Lonicera caprifolium är en skymningsblomma, som på kvällen utsänder sin doft, oxå om man bryter den och tar i den i rummet, ja då doftar den som mest. Honungen ligger så väl dold i den långa kronpipen, att endast skymningsfjärilar som t tex Ligustersvärmare som med lång sugtunga kommer åt nektarni botten av de smala sporrarna.
Kaprifol är en nattblomma. Den öppnar  sig vid 6/7-tiden mot kvällen då vi känner dess doft. Det är då man kan se ligustersvärmaren,  han påminner rätt bra om kolibrin framför blommorna. Han har samma beundransvärda förmåga att med dirrande intensitet stå stilla i luften  varvid vingarnas fantastiska svängnigshastighet inte längre kan uppfattas ögat annat som ett moln av mjukt gråvittnästan som ett pulver. Den långa snabeln tycks samtidigt som den är ett sugrör, ett stöd som kontrollera svävplanet. Han är som en flygande, fredlig honungsstillet, där vingarna arbetar med svindlande precision.  Då han med sin långa honungssticka  uppsugit nektaret i blommans trånga gömmen  ryggar han tillbaka och förflyttar sig I SIDLED till nästa blomma.  Så där kan han hålla på en hel vecka (vid vackert väder). Ligustersvärmaren är bland skymningens flyn den som har det mest aptitligaste utseende. 
Och plötslig för vinden en doft emot mig , jag går mot doften, letar efter doftens gömsle. Med ens står jag inför ett kaprifolsnår, nästan övervuxen av andra snår, vid en bergshäll.

Ligustersvärmare. Bilden hämtat från google


 
 

   

3 kommentarer:

 1. Här kan man inte ha kaprifol. Jag har försökt men misslyckats.
  Jag tillbringade några somrar på Karön vid Ronneby och där var det massor av kaprifol och jag glömmer aldrig den härliga doften dom spred när man gick skogstigen på kvällarna

  SvaraRadera
 2. Så synd att du inte få ha den hos dej! En riktig svensk sommardoft!

  margareta

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte att det går med kaprifol hos mig heller. Däremot hade jag för några somrar sen en sån där svärmare, stor som en kolibri (nästan i alla fall), i en av mina rabatter. Tyvärr hann den försvinna innan jag hunnit hämta kameran. Läste i lokaltidningen att fjärilarna varit synliga i våra trakter men att det var ytterst ovanligt. Vilken sort det var minns jag inte.

  SvaraRadera