Sidor

torsdag 22 mars 2012

IRIS histroides

Bättre hobby än att syssla med växter kan man knappast ha. Mitt i vintern kan man sitta och fundera över det en och det andra i trädgården. När sedan snön börja smältaa , himlen färgas grönblå och det luktar fuktig jord , man anar vår, ja, då vet man att allt möjligt kan hända. Men så kommer det mer snö..... men i en grantoppen börja en dag koltrasten drilla, man blir optimistisk.

Men låt mej nu berätta om min trädgård under mars och fram till hösten.

Snödropparna är ju  alltid välkomna Galanthus nivalis.

Men så finns det våriris, som jag är mycket förtjust i, den kommer i mars.

VÅRIRIS, den tidigaste har jag och som just nu 20/3börjar stå i blom. Den är Iris histroides. kommer från Taurus vid Mezifuns sluttningar. Blåsiga, isiga  vindar lärt den att trotsa snö och kyla. Helt obegripligt att en så pass skör blomma inte förstörs under ett vinterväder.

Iris reticulata, från kaukasus fjällvärld,  med sin underbara blåa färg och kalas Royal Blue.

Iris winegradowi, som är gul. Tyvärr lite dyr, men vacker som en akvarell. Blommar något senare än de två första.

Iris graberiana blomma nu, den är från Turkestan och har sitt namn efter botanisten Graber.

Alla dessa Irisar blir inte högre än snödropparna, därför är de bra för stenpartier.

Till marsblommorna hör oxå en liten Narciss(10cm) från Portugals fjällängar. Narciss minima, den är gul och där planterar jag mer och mer varje höst.
2 kommentarer:

 1. Jag längtar till barmark och vårblommor men det dröjer säkert 1 1/2 månad innan snön är borta. >Märkligt är det hur naturen är inrättad. Blommorna fuxian och vinrankan som jag tog in från källaren i måndags har redan små fina blad och såg ut som döda torra pinnar för bara några dagar till. Det är väl härligt

  SvaraRadera
 2. Ja vet du Anita, Fuxior är oerhört tacksamma. Du kan sannerligen samla på dom. Och vinrankan är tålig. Hoppas du får vindruvor oxå!
  Änglatrumpet kommer nog oxå inom sin tid. Den som doftar så härlig. Huvudsaken är att du har plats att vinterförvara dessa växter!
  Numera, vid min ålder har jag noterad att växter och natur betyder mer och mer!

  margareta

  SvaraRadera