Sidor

tisdag 3 januari 2012

LÄGG TILLBAKA LÄGG TILLBAKA de där

Lägg tillbaka de där! Lägg tillbaka har jag sagt. Hör du inte vad jag säger? Lägg genast tillbaka!

Så kan det låta då jag gör mina dagliga inköp, eller medans jag står i kassakön. En kamp! Unga mödra har sina små med sig mellan hyllorna. Var skulle de annars ha dem?  Frestelser finns överallt. Så är ju oxå tänkt. Att förföra. Både stora och små.

Leksaker, som går sönder innan man hinner hem. (och då blir det gråt). Små bilar, påsar med ballonger.  Behovet av ballonger har man ju bara vid födelsedag och julgransplundring. Men i affären är det ju akut varje gång småbarnen ser ballongpåsen. För att inte tala om all godis, som finns i ögonhöjd. Därför så hör man varje dag ett korus, först i pianissimo varnande, sedan så allt argare och högljuddare: - Lägg tillbaka, har jag sagt! (man får ju inte låta sig hunsas) och efter ett otal dacapon slutgiltigen: Nåja, för jösses. Men bara idag!

Så slutar det nästan jämt. Föräldrar har inte nerver att ha skrikande barn vid knäna medan de handlar efter en lång lista, VIKTIGA SAKER  såsom kaffe, öl, torskfile mera öl, cigaretter. Hemma ligger då sedan ouppblåsta ballonger och skräpar här och där. Och är det riktig illa får man blåsa upp dem själv tills man blir yr i skallen.

6 kommentarer:

 1. Det är inte lätt att vara småbarnsförälder nu för tiden när så mycket frestar ett litet öga alldeles i ögonhöjd. Man kan förstå att man som förälder inte orkar ta striden alla gånger.
  men.....det verkar som om barnen har tagit över och bestämmer allt över föräldrarna. vad man ska ät`. Vad man ska göra på semestern Ser runt omkring mig hur föräldrar blir slavar under sina barn. <hur ska det bli?

  SvaraRadera
 2. De små liven lär sig snart hur de ska göra för att få som de vill! Inte många föräldrar orkar ta strid...

  SvaraRadera
 3. Det är nog lika svårt att dra alla över en kam i denna fråga som i de flesta andra. Det räcker kanske med att det är ett barn som uppför sig så för att det ska märkas i hela affären.
  Det har funkat bra de gånger jag har haft barnbarnen med mig då jag handlat.

  SvaraRadera
 4. Svårt. Men man bör väl lägga upp reglerna för affärsbeteende redan innan man går till affären och vara konsekvent. Så slutar nog barnen med tjafsandet. Folk storknar när jag brukar mena att det finns stora likheter mellan mjuk hunduppfostran och barnuppfostran, men många ser likheterna också. Träning med belöning ger ett önskvärt beteende.
  heanku

  SvaraRadera
 5. Det är en sak jag är rätt glad för. Jag hade relativt lätt för att säga nej och inte skämmas över kidsens utbrott på affären. Fast sen gillade jag i och för sig att skämma bort dem också så det kanske jämnade ut sig.

  SvaraRadera
 6. Samma problem som dagens föräldrar har, hade jag oxå då mina barn var små. Men hos barnbarnen var jag mera tolerant. Kan hända då jag är pensionär och har mera tid och oxå har tid att förklara varför man inte alltid har råd.

  SvaraRadera