Sidor

måndag 7 november 2011

MARABOUFLICKORNA(kvinnorna)

Marabouflickor/kvinnor

Tiden 1955-57och Marabou i Sundbyberg behövde arbetskraft. Billig arbetskraft. Ett hav av flickor/kvinnor vid olika löpande band. Flickor/kvinnor från hela Europa , Norge och Finland, mycket från Finland.  Luften surrade av olika språk. Finskorna den största gruppen ville ,  och fick vara i Alladin-rummet.  Alla vi andra fick varva vecka för vecka vid olika löpande band. Föreståndarna var kvinnor och speciellt 1 hade hår på bröstet. Hennes ord gällde. Inget pardon!  Vi jobbade skift och Marabou hade personalbostäder på gångavstånd, så det var mycket praktisk med tanke på bostadssituationen, oxå på den tiden.

Alla dessa flickor/kvinnor, vi var som vilsna löv i höststormen. Att bo i Marabouvillan var inte kul. Vuxna kvinnor med olika önskemål och behov. Flickor som inte längre hade någon fast punkt i livet.

No  men  fick tillträde till villan!

Men , nöden är uppfinningarnas moder ! för fantasin fanns det inga gränser!

Hennes namn var BARBRO, kom från Salmi i Norrbotten, vacker som snövit, kompis. Ställde alltid upp. Hon hade blivit utkastad  ur hemmet av sin man. Hon fick lämna kvar sin lilla dotter. En vuxen kvinna. Och vad förstodd vi som var 17år, ingenting av vuxenlivet!  De va Lorry som gällde. Lorry metropolen i Sundbyberg.  Danshak, killar från travet som  höll till där. Och vi hade kul.. Elvis som slog igenom med Jailhouse Rock.

BARBRO var mest ledsen. Men i Sumpan fanns oxå en folkespark och dit tog vi med Barbro en fin sommarkväll; där träffade hon norrmannen Kåre,  klart  hon blev förälskad och hon var en vuxen kvinna med all sin längtan. Kåre var mycket charmig och trevlig. Hon frågade inte så mycket, hon var nöjd med att han ville ha henne, ville träffa henne.  Men i Marabouvillan fick man inte ta med sin man,  oxå om man var förlovad. Men var bodde Kåre då? Hon visste inte riktig, än här och än där!  Då gjorde vi flickor en PLAN med henne. Vi fick svära  på att hålla tyst. Vi ville ju bara hjälpa henne, vi tyckte så synd om henne , och Kåre. Planen lyckades väl.

I samma veva så fick vi 3 flickor Carina Märta , Margareta och Barbro,  erbjudande om ett rum med toa och rinnande kallt vatten. Egen nyckel!!!! på Tulegatan.   MEN ,  ingen tvätt av underkläder och ingen matlagning fick förekomma . Vad gjorde väl de . Hur tvättar då 3 kvinnor sina trosor när man inte får!!

De ska jag skriva om nästa gång.  För nöden är uppfinningarnas moder !  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar