Sidor

onsdag 1 februari 2012

ÄLDRE - GAMMALMåste var broddad

Hur känns det idag Margareta; Ha Ha, jodå, medans jag var ute på min runda, helt plötslig, kom inspirationen, tankerna. Tankar som jag nu, då jag sitter här, försöker skriva ner.  Herregud så livet är härligt. Möjligheten att genomföra de dagliga promenaderna. Uppleva ljuset igen, igen!

Det är klart man vill bli gammal. Men utan att bli äldre, helst. Det blir bara de andra.VAD hon har blivit gammal! kommer man förtjust hem och säger; Och han dåå! Själv har man helt enkelt inte tid att bli gammal.
Men det här med glömskan är ett tråkigt åldertillägg. Man läser nånting jättebra, nånting viktigt - och en kvart senare vet man inte var och inte vad det handlade om. Man skriver ner vad man måste uträtta under dagen - putsa badrumsfönster, fiskfärs eller kaffefilter, inte glömma en gång till. Är trött på toapapper som kaffeffilter! Var la jag lappen. Man letar glasögon, och var är hörraparaten. Den som var så dyr! Det är obegripligt, för gammal är man ju inte, som väl är. I kylskåpet låg de. Oxå ett ställe.

Solskensdagar när man har sovit gott vill man inte ens räkna sig till dem som har framtiden bakom sig. Som min vännina sa. Tänk, att  orka ha humor, av vad slag det må vara, när man börjar dö vid 30årsåldern.

Låt mig dö när jag har mist mitt jag. Det är en rimlig bön att stilla bedja. När drömmarna är slut och vägen har rasat. Den värsta tanken; Att fösas ihop med andra lika senila, döva, griniga, tjatiga, bensköra, tystnade av smärta och sorg, förföljd av terapi, kaffe med psalmsång, lättuggad mat och lavemang - och ÄNNU värre tanken, att ensam i ett rum, bortglömnd, ingen som kommer; Hemska tanke.

Så har jag då traskad min runda; i en ljuvlig skummjölkblå dagar!

Hoppas GUBBS har fixat kaffet, het ryckande, vill dricka den ute under rönnen. Leka, visst får man leka i min ålder en skummjölkssilverblå förmiddag!

7 kommentarer:

 1. Hade man inte humorn att ta till skulle man gått under för länge sedan. Det gäller att se på livet med lite självdistans och humor annars orkar man inte klara sig igenom alla motgångar och du verkar ju ha både energi och humor så då går det nog bra skulle jag tro.

  SvaraRadera
 2. Jodå, såäde. Jag är en stor djäklar optimist; Och tur de, livet har inte alltid varit en lek. Tvärtom!

  margareta

  SvaraRadera
 3. Det var ett mysigt inlägg... alltså livslyckan lyste. Och så får vi hoppas att vi slipper instutitionsbodendet om det fortsätter att vara katastrofalt och eländigt. Och precis som du, humor klarar man sig långt med. Varför inte skratta ocg le, om man kan... en penna i munnen gör susen...
  heanku

  SvaraRadera
 4. Alldeles rätt, humor betyder mycket. Har barnasinnet kvar är viktigt.

  margareta

  SvaraRadera
 5. Nej minsann - än har vi långt kvar till att bäst-före-datumet är passerat!!!
  Äldre är bara trevligt att vara - full av visdom och glädje över livet. Men gammal - näää!!

  Tyvärr inte tillräckligt mycket äldre ännu för att slippa dra iväg till jobbet på morgonen. Minus 34. Man kan hålla sig för skratt...

  SvaraRadera
 6. hEJ, hujadåmej en sån vinter ni fick därupp.
  Här finns visst risk för att vattenledning till tvättstugan fryser!nästan ingen snö. Så idag har vi borstad ihop snö som vi har föst på marken där vattenledningen går, och oxå lagd mattor! Har varit med om det för sådär 25 år sedan och de vill inte jag en gång till.

  Så skönt för dej att se framemot pension! de e grejer de!

  margareta

  SvaraRadera
 7. Jag myser när jag läser din slutkläm. Gubbs, det kallar jag min make också. Eller Gubbsi = ) Jag behöver väl knappast berätta vad han kallar mig, hihi.
  Jaa du, det där med ålder är alltid lika intressant. Jag tycker att ordspråket "Man är inte äldre än man gör sig" är mycket bra. Så är det ju! Jag har t.ex lika kul (om inte roligare) än barn har när jag bygger snögubbar. Det har jag alltid gjort och varför ska jag sluta med det bara för att jag är 46?

  Kram från lilla Lisa ;-)

  SvaraRadera